<LVI-Sasto 60 vuotta

Oululainen LVI-Sasto Oy täytti pyöreitä vuosia – oma tapa tehdä on kantanut jo 60 vuotta

LVI-Sasto Oy on Pohjois-Suomen vanhin ja yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista toimistoista omalla alallaan. Yksi sen tuoreimmista projekteista, Oulun kauppahallin peruskorjaus, tuotti vuoden 2020 Tuumastukki-palkinnon osoituksena vuoden kulttuuriteosta rakentamisen osa-alueella. Palkintoraati piti projektin erityisenä ansiona sitä, että talotekniikka onnistuttiin päivittämään nykyisten vaatimusten mukaiseksi ja samalla säilyttämään vuonna 1901 rakennetun kohteen sisätilojen ilme ja tunnelma.

Kaikki lähtee arvoista

Toimitusjohtaja Janne Nevalan mukaan kaiken toiminnan lähtökohtana ovat yrityksen arvot: asiakaslähtöisyys, joustavuus ja se, että asiat tehdään huolellisesti alusta loppuun saakka.

-Asiakaslähtöisyydestä puhutaan paljon, mutta se toteutuu vain tekemisen kautta – tai sitten ei, Nevala toteaa ja jatkaa;

-Me suunnittelemme laadukkaita ja pitkäikäisiä ratkaisuja, jotka kestävät kymmeniä vuosia. Siksi tekemisemme keskiössä on laatuajattelu ja se, että tarjoamme asiakkaillemme kokonaispalvelua.

Vahvan arvopohjan lisäksi ratkaisukeskeisyys ja erikoistuminen vaativiin uudis- ja peruskorjauskohteisiin ovat asioita, jotka ovat kantaneet tähän päivään asti. Todisteena toimintamallin toimivuudesta ovat ympäri Suomea ne tuhannet erilaiset suunnittelukohteet, joissa Sasto on vuosien varrella ollut mukana. Niiden joukosta löytyy niin asuinkohteita, oppilaitoksia, liike- ja tuotantorakennuksia, hotelleja kuin terveyskeskuksiakin.

Kotiseudullaan Oulussa Sasto on ollut suunnittelijana Oulun kauppahallin lisäksi muissakin kulttuurihistoriallisesti merkittävissä saneerausprojekteissa, kuten esimerkiksi Oulun tuomiokirkon saneerauksessa sekä Raatin liikuntakeskuksessa, joka käsittää muun muassa yleisurheilu- ja jalkapallostadionin sekä uimahallin.

Vahva yrityskulttuuri

Sastolla on tänä päivänä kymmenkunta työntekijää ja kolme omistajaa: toimitusjohtaja Janne Nevala, varatoimitusjohtaja Ari-Pekka Isopahkala ja hallintojohtaja Anne Vanhapiha. Heistä Nevala on tullut taloon yli 20 vuotta sitten, Vanhapiha vuonna 2005 ja Isopahkalallakin on takana jo 13 vuoden ura Sastossa.

-Tulin tekemään opinnäytetyötäni Jannen ohjauksessa ja sillä samalla reissulla olen edelleen, Isopahkala toteaa.

Isopahkalan mukaan häntä miellytti heti alussa se tapa, jolla Sastossa asioita suunnitellaan ja tehdään. Ei tyydytä ainoastaan toteamaan miten asiat ovat, vaan esitellään asiakkaalle erilaiset ratkaisuvaihtoehdot ja niiden kustannukset. Se on sitä asiakaspalvelua, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Anne Vanhapiha puolestaan nostaa esiin sen, että kaikilla yrityksen työntekijöillä on yhtenäinen visio paitsi tekemisen tavasta myös siitä, mihin ollaan menossa ja miksi.

Luottavaisina tulevaisuuteen

Perustajiensa Olavi Klemetin ja Jorma Järvisen jälkeen LVI-Saston yrittäjinä toimivat Osmo ja Pirjo Roth.
Nykyinen yrittäjäkolmikko edustaa siis jo kolmatta sukupolvea Sastossa. He ammentavat perinteistä ja siitä hyvästä pohjatyöstä, jota aiemmin on tehty; esimerkiksi Osmo Roth oli yksi merkittävimpiä LVI-suunnittelijoita Pohjois-Suomessa ja hänen johtamiensa tiimien kädenjälki näkyy vielä tänäkin päivänä.

Janne Nevalan mukaan Saston katse on kuitenkin tiukasti tulevaisuudessa.

-Tulevaisuuden tavoitteena meillä on hallittu kasvu ja toiminnan asiakaslähtöinen kehittäminen edelleen, jotta pystymme jatkossakin tarjoamaan asiakkaillemme laadukkaita ratkaisuja ja erinomaista palvelua. Tämän kaiken me teemme sillä Saston tyylillä, josta meidät tunnetaan, Nevala sanoo.

 

 

Teksti: Marko Jääskeläinen | Kuva: Noora Slotte / Studio P.S.V.