<Tunturihotelli Panorama

Osoite: Tunturitie, Kittilä
Rakennuttaja: TA-Rakennuttaja Oy
Rakennustoimenpide: Uudisrakennus
Valmistumisvuosi: 2009, 2010
Bruttoala: 15 000 brm²
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Ari Mäki-Marttunen Oy
LVI-suunnittelu: LVI-Sasto Oy

Kansainvälisen tason hotelli Levi Panorama nousi aiemmin suunnittelemamme Levi Summit –kongressikeskuksen viereen.  Rakennuksia yhdistää yhdyskäytävä, jota pitkin pääsee siirtymään lämpimässä rakennuksien välillä.

Kohteeseen erityistä haastavuutta toi kireä suunnitteluaikataulu. Työt alkoivat suunnittelun aloituksesta jo neljän kuukauden kuluttua. Suunnitelmien edistyminen työmaan tarpeiden mukaan oli suunnittelutyön kokonaisuuden hahmottamisen kannalta äärimmäisen haastavaa. Kohteen suunnittelu käynnistyi 2008 vuoden helmikuussa ja rakennus pyrittiin saamaan käyttöön vuoden 2009 maailman Cup:iin . 156:n hotellihuoneen ja aulan osalta siinä onnistuttiinkin.

Hotellin sijainti Levin eturinteessä asettaa tuulisuudellaan haastetta energiatehokkuudelle. Ikkunat valittiin määräystasoa paremmiksi ja niiden tiivistykseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Seinien eristepaksuudet täyttivät vuoden 2010 normit kirkkaasti. Tuisku- ja tykkilumi vaikuttivat myös suunnitteluratkaisuihin.

Ilmanvaihdossa on lämmöntalteenotto. Myös keittiökojeiden lauhdelämpö otetaan talteen. Kesällä noin 30 huoneiston käyttövesi lämpiää katolla sijaitsevilla aurinkokeräimillä. Hotelli lämpiää kaukolämmöllä, mutta lisäksi tontilla on kuusi maalämpökaivoa ja aurinkopaneeleja joilla tuotetaan invertterin avulla sähköä.

Huoneissa on jäähdytysmahdollisuus, mutta sitä ei ole otettu toistaiseksi käyttöön.

Kaukolämpölaitos sijaitsee alhaalla Levi -keskuksessa, josta yli sadan metrin korkeusero vaikeutti lämmön tuomista Hotelliin. Korkeusero vaikutti myös hotellin käyttövesijärjestelmän suunnitteluratkaisuihin, sillä korkeuserojen takia vedenpaine ei ollut riittävä käyttövesiverkostoon  eikä  sprinklerijärjestelmään. Niinpä käyttövesiverkosto varustettiin paineenkorotuspumpuilla sekä kerroskohtaisilla paineenalennusventtiileillä alimmissa kerroksissa ja hotellin alle louhittiin sprinklerivesiallas. Allasta ja siihen kalliosta tulevaa 3-8-asteista vettä hyödynnetään jäähdyttämisessä ja ilmanvaihdon esilämmityksessä.

Kohteessa on myös erilaisia ravintoloita, 2500 päiväannoksen laitoskeittiö sekä oma keittiö gourmet-ruoan valmistukselle.