Oulun Kauppahalli

Osoite: Kauppatori, 90100 Oulu
Rakennuttaja: Oulun kaupunki, Oulun Tilapalvelut
Rakennustoimenpide: peruskorjaus
Valmistumisvuosi: 1901, peruskorjauksen osalta 2020
Laajuus: bruttoala 1300 m²
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Laatio Oy
LVIAK-suunnittelu: LVI-Sasto Oy

1901 valmistunut kauppahalli on Oulun torin rakastettu maamerkki. Kauppahallin peruskorjaus oli kaksivuotinen projekti, johon omat haasteensa asetti suojeltavan rakennuksen status. Rakennus oli korjattava sen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen.

LVI-Saston osalta projekti vaati paitsi suunnittelupöydän ääressä käytettyjä tunteja, myös aktiivista yhteistyötä arkkitehdin, remontin tilaajan, urakoitsijoiden ja hallin loppukäyttäjien eli kauppiaiden kanssa. Onnistuneeseen lopputulokseen päästiin yhdistelmällä pitkäjänteistä perehtymistä kohteeseen, luovaa ongelmanratkaisua sekä suunnitteluosaamista.

Projekti käynnistyi nykytilanteen kartoituksella, jossa havaittiin, että kauppahallin tekniikka on monelta osin elinkaaren päässä. Ilmanvaihto toimi pitkälti kiertoilmalla. Halli oli ilmalämmitteinen, jossa ilma jaettiin rakenneaineisten lattiakanaalien kautta. Ilmanvaihdon jakotapa aiheutti lämpötilakerrostumista, eikä ilmanjako toiminut hyvin oleskeluvyöhykkeellä.

Suunnitteluvaiheessa Saston suunnittelijat hakivat inspiraatiota projektiin tutustumalla kauppahalleihin Suomen eri kaupungeissa. Ratkaisut kuitenkin haettiin käyttäjähaastattelujen pohjalta. Haastattelut kertoivat samaa kuin alkukartoitus: kauppiaat olivat tyytymättömiä etenkin lämpöoloihin. Kauppahallissa oli kesällä kuuma, talvella taas kylmä ja vetoisaa.

LVI-suunnittelussa otettiin lähtökohdaksi olosuhteiden parantaminen tuomalla ilmanjako oleskeluvyöhykkeille ja lisäämällä oviverhopuhaltimet tuulikaappeihin. Lisäyksiin kuului myös tuloilman jäähdytys. Samalla lämmönjakoa parannettiin niin, että lämpöä saadaan oleskeluvyöhykkeelle. LVIAK-järjestelmien energiatehokkuutta korjattiin paremmalla ilmanvaihdon- ja lauhdelämmöntalteenotolla.

Ennen peruskorjausta kauppahallin kylmätekniikka oli sekin elinkaarensa päässä. Myyntitiskien kylmäaltaat on nyt toteutettu keskitetyllä nestekiertoisella jäähdytysjärjestelmällä, jonka ansiosta kylmäainemääriä on saatu vähennettyä ja laitos ympäristöystävällisemmäksi.

Kauppahallin saneerauksessa uusittiin kaikki LVIAK-tekniset järjestelmät. Aiemmin hal­lin il­man­vaih­dos­ta vas­ta­si vain muu­ta­man ne­li­ön ti­lan vie­nyt lai­te, mutta nyt uu­del­le tek­nii­kal­le on va­rat­tu 185 ne­li­ö­tä. Kauppahallin vesikatolle rakennettiin uusi konehuone, jonne saatiin mahtumaan nykyvaatimusten mukaiset tekniset järjestelmät. Oleskelualueella talotekniikka on piilotettu myyntitilojen yläpuolelle osaksi väliseinä- ja kattorakenteita.

Vaikka uudet osat ja uusi tekniikka erottuvat vanhasta, tuloksena on kuitenkin hallittu kokonaisuus: Oulun kauppahalli säilytti kulttuurihistoriallisen olemuksensa ja talotekniikan osalta onnistuttiin saavuttamaan nykyajan vaatimukset.

 

Kauppahalli palkittiin

Oulun rakennusvalvonta palkitsee vuosittain rakennusalan hankkeen, jossa on onnistuttu laadukkaassa rakentamisessa.
Vuoden 2020 tuumastukki -palkinnon sai Oulun kauppahallin peruskorjaus, joka palkittin rakentamisen kulttuuritekona.

”Oulun kauppahalli on kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, joka on korjattu ennallistaen ja pieteetillä, alkuperäistä asua kunnioittaen.
Erityisenä haasteena ja ansiona onnistuttiin päivittämään uusi talotekniikka nykyisten vaatimusten mukaisesti siten, että myös sisätiloissa alkuperäinen ilme ja tunnelma on pystytty säilyttämään.”

Aikaa kestäviä ratkaisuja vaativiin peruskorjauskohteisiin

LVI-Sasto tekee myös sinun projektissasi huolellista työtä — varmalla ammattitaidolla ja monipuolisella kokemuksella.

Yhteistyön alkuun pääset soittamalla p. 0207 614 990.

 

Palvelut

Kiinteistön elinkaaren kaikkiin vaiheisiin taloteknisten järjestelmien suunnittelu, konsultointi ja valvonta

LVIAJS-suunnittelu. LUE LISÄÄ >

Taloteknisiin järjestelmiin liittyvä konsultointi ja valvonta LUE LISÄÄ >